Geschiedenis

Naamgeving van de school

 Afbeelding1

Hildegard van Bingen leefde in de 12 eeuw.

Zij was een non en actief op het gebied van religie, kosmologie, wetenschappen, filosofie, muziek, poëzie, plantkunde. Zij was de eerste klassieke componiste die bij naam bekend was.

Zij werd geboren in een adellijk gezin. Vanaf haar achtste werd ze opgevoed in een klooster. Ze leerde daar Latijn, maar ook geneeskunde. Zij werd op latere leeftijd abdis van het klooster en gaf advies aan vele geestelijken.

Door haar vele visioenen en sterk gevoel voor muziek werd haar klooster een geliefde plek om te zijn. Vele hooggeplaatste kwamen haar raad vragen. Zij was een zeer intelligente vrouw met brede kennis op allerlei vlak.

In 1147 wilde Hildegard haar vrouwenklooster onafhankelijk maken. Dit was zeer eigenwijs voor die tijd. De abt was boos, want die wilde haar graag voor zijn klooster behouden. Met hulp van de bisschop is het haar gelukt en heeft ze onafhankelijk een vrouwenklooster mogen runnen. Daar heeft zij vooral de mooie muziek geschreven, die net even iets anders klonken dan de doorsnee liturgie

Op 17 september 1179 stierf Hildegard op 81 jarige leeftijd. Vele jaren later werd haar werk nog altijd met veel belangstelling bekeken. In het bijzonder haar muziek is toonaangevend. Ongeveer 80 van haar composities zijn nog steeds te horen binnen de Gregoriaanse muziek.

Geschiedenis van de schoolAfbeelding2

 

Op 17 september 1912 werd in de Hammerstraat in het Oude Noorden de St. Hildegardisschool voor meisjes geopend. De jongensschool St. Jan werd bijna drie jaar later op 11 april 1915 geopend in het pastronaatsgebouw.

Nonnen leidden de kleuterschool in de Heer Kerstantstraat. Toen de school werd overgedragen aan de RVKO kwam er de naam ’t Kwetternest voor de kleuterschool.

Afbeelding3

 

In juni 1967 werden de St. Janschool en de St. Hildegardisschool één school onder de naam Hildegardisschool. Bij het ontstaan van de basisschool in 1985 werd ook ’t Kwetternest onderdeel van de Hildegardisschool.